A NetApp középvállalati adattárolási megoldásai

2013. 06. 21.

A NetApp középvállalati
adattárolási megoldásai

Már 6 000 EUR + áfa javasolt végfelhasználói ártól!

 

 

 

A NetApp középvállalati
adattárolási megoldásai

Már 6 000 EUR + áfa javasolt végfelhasználói ártól!

Még mindig a szerverek belső lemezein tárolja adatait?

Virtualizálna, de meglévő tárolórendszere nem elég gyors vagy rugalmas?

Túl hosszú ideig tart az adatok rendszeres mentése, bizonytalan a visszatöltés?

Tájékoztatónkból megtudhatja, milyen üzleti és informatikai problémákra találhat megoldást a NetApp
termékeivel, milyen innovatív technológiára épülnek, és milyen műszaki paraméterekkel rendelkeznek.

A NetApp-ról

A NetApp az egyik legdinamikusabban növekedő tárolási specialista szállítóként nem csak nagyvállalati
tárolókat fejleszt immáron húsz éve: az adatközpont szintű technológiái ugyanúgy elérhetőek kis- és középvállalati termékeiben is! A világ legnépszerűbb tárolási operációs rendszere, a Data ONTAP olyan stabil alapokat nyújt az intelligens tárolórendszerekhez, amely megkülönbözteti összes versenytársától. 6Mrd USD-t meghaladó éves forgalmát a NetApp kizárólag adattárolással foglalkozó gyártóként érte el, immáron 12.000-nél is több alkalmazottal. Magyarországon 2009 óta közvetlenül is jelen van, számos szakértő viszonteladón és szervizpartneren keresztül értékesítve megoldásait. Hazánkban több száz vállalati ügyfél között számos látogatható referencia áll rendelkezésre.

Miben is más a NetApp szemlélete?

Középvállalati megoldásai három szempontból is

kiemelkedőek, mivel:

 • már a kezdeteknél sem kell kompromisszumot kötnie a funkcionalitás és az ár tekintetében,
 • hosszútávon is egyszerűen üzemeltethető, felügyelhető nagyobb kapacitás és bővebb funkcionalitás mellett is,
 • okos növekedéssel követheti az üzlet dinamikusan változó elvárásait, teljes beruházásvédelem mellett.

Tartalomjegyzék

 • Technológia (2-3. oldal)

-Hatékonyság

-Adat- és rendszerbiztonság

-Teljesítmény, kapacitás, skálázhatóság

 • Megoldások (4-5. oldal)

-Konszolidáció, virtualizáció

-Mentés és helyreállítás (D2D2T)

-Alkalmazások éles, teszt és fejlesztési környezete

-Katasztrófa helyreállítás (DR)

-ExpressPod: középvállalati privátfelhő infrastruktúra Cisco/NetApp/VMware alapokon

 • Funkcionalitás - szoftver licenszelés (6. oldal)
 • Összehasonlítás – FAS2200 sorozat, FAS/V3220 (7. oldal)

Technológia

Hatékonyság

Az egységes (unified) architektúrának köszönhetően a NetApp tárolók funkcionalitása azonos módon érhető el minden Data ONTAP alapú eszközön, amely a tárolók bővítését, integrációját, felügyeletét és a kollégák képzését is jelentősen leegyszerűsíti. A kisebb és nagyobb, régebbi és újabb eszközök összekapcsolása, az esetleges upgrade műveletek így többletköltségek nélkül, alacsony kockázattal végezhetőek el.

A NetApp tárolóin a megvásárolt nyers tárkapacitáshoz képest a hasznos tárhely akár a többszöröse is lehet, natív blokk szintű deduplikációs képessége, a RAID-DP™ lemezkezelés és a rugalmas tárhelykiosztás együttes használatával.

Így csökken a tároló beszerzés összege, ritkábban kell kapacitást bővíteni, és emellett még hűtést és áram költségeket is megtakarít – a környezettudatosságról nem is beszélve. A NetApp elsőként, tíz éve vezette be az egységes (unified) és egyben multiprotokoll architektúrát, így tárolói egyaránt képesek blokk alapú (FC/iSCSI SAN) tárolóként és fájl alapú NAS (CIFS/SMB, NFS) kiszolgálóként működni, akár egy időben is.

A beruházásvédelmet erősíti, hogy a FAS2220 belső SATA és SSD meghajtói a későbbiekben külső DS424x diszkpolcba átrakhatóak, míg a FAS2240 egy az egyben külső diszkpolccá alakítva másik vezérlőre is csatolható.

A virtualizációs platformok (VMware vSphere, Microsoft Hyper-V) és felügyeleti keretrendszereik esetében a magától értetődő kompatibilitáson felül széles körű integrációt biztosít a NetApp: a tárhely kezelés (kiosztás), a konzisztens pillanatfelvétel alapú mentés és klónozási lehetőségek által. A tárolási hatékonysági és a teljesítménynövelő technológiák pedig hatványozottan eredményesek virtualizált környezeben.

 

Adat- és rendszerbiztonság

A hardver felépítés olyan redundanciát biztosít, amely egyébként jóval magasabb árkategóriájú, nagyvállalati termékekre jellemző csak:

 • egy dobozon belül a két vezérlő HA (failover) párba rendelve működhet, így a teljesítmény mellett a rendelkezésre állás is jóval magasabb;
 • a NetApp saját RAID-6 implementációja a RAID-DP™ a konkurrensek teljesítmény vesztesége nélkül biztosítja a kettős lemezvédelmet (duál/diagonál paritás);
 • a külső diszkpolcok és a belső meghajtók egyaránt „multipath HA” eléréssel kábelezhetőek, teljesen redundáns módon, így akár drive firmware frissítéstől kezdve minden elvégezhető folyamatos szolgáltatás mellett;
 • a teljesen független, dedikált szervizprocesszor (SP) akár teljesen offline állapotú rendszernél is biztosítja a távfelügyeleti lehetőséget.

Snapshot™ alapú adatmentés, alkalmazás-integrációval

A NetApp számos fejlesztése közül az első úttörő jellegű képessége a Snapshot™ funkció volt. Ez napjainkban már számos további integrált adatvédelmi képesség alapjául szolgál, mivel a pillanatfelvétel ilyen megvalósítása kapacitás pazarlás és teljesítmény veszteség nélkül működik a NetApp tárolókon.

Az üzleti alkalmazások magas rendelkezésre állását, folyamatos adatmentését a NetApp tárolók integrációs modulokkal segítik (Microsoft Exchange Server, SQL Server, Sharepoint; Oracle; SAP), így leállás és szalag nélkül lehet akár több terabájtos adatbázisokat is percek alatt lementeni vagy visszatölteni, esetleg teszt-fejlesztési környezetet tárhely pazarlás nélkül létrehozni.

Garancia, támogatás

Az alap garanciális szoftver és hardver támogatás 3 év következő munkanapi alkatrész kiszállítást tartalmaz. Ezen felül opcionálisan igényelhet 4 órán belüli helyszíni cserét technikusi kiszállással rugalmasan választható időtartamra (12-60 hónap), a SupportEdge csomagok testreszabásával. Szervizpartnereink saját maguk biztosítják az általuk értékesített rendszerek támogatását. Az AutoSupport ingyenes távdiagnosztikai és riasztási képességein felül az önkiszolgáló My AutoSupport portálban a tárolási hatékonyság, teljesítmény adatok és az upgrade javaslatok is nyomon követhetőek. A NetApp tárolók lemezhiba esetén riasztást küldenek a szervizközpontba, és így a csere alkatrészt automatikusan elindíthatják az előre megadott címre emberi beavatkozás nélkül is. A rugalmasan bővíthető támogatási szolgáltatásokról külön tájékoztatónkban olvashat!

Teljesítmény, kapacitás, skálázhatóság

NA_5fEfficiency_5fElephant_5fStrongman_5fHiRes_5fRGB.JPGA NetApp FAS2200-as sorozatú tárolók teljesen 64-bites hardver és szoftver (Data ONTAP 8.1.x) architektúrára épülnek. A korábbi FAS2000 sorozathoz képest I/O teljesítményük többszörösére növekedett, így akár több tízezer random I/O műveletet képeseket elvégezni másodpercenként, vagy 1000 MB/s nagyságrendű szekvenciális I/O áteresztőképesség is elérhető megfelelő lemezszám/meghajtó kiépítettség mellett.

Nyers kapacitásban a FAS2220 akár 180TB-ig, a FAS2240 pedig 430TB-ig bővíthető. Az egyben kezelhető tárterület (volume) maximális mérete immáron 50TB fölé nőtt, így leegyszerűsítve a nagyobb kapacitású kiépítések adminisztrációját. A külső lemezpolcok 6Gbit/sec sebességű, 4 csatornás SAS felületen illeszthetőek a vezérlőkhöz, így akár 24Gbit/sec elméleti sávszélesség is elérhető a háttértárban.

A FAS2200 belső kapacitás kiépítésben egyfajta meghajtót tartalmaznak (SAS/SATA/SSD) bár utóbbi két típus hibrid kiépítésben keverhető. Szintén rugalmasan kombinálhatóak az egyes külső bővítőpolcok, a teljesítmény optimalizált SAS illetve a kapacitás optimalizált SATA változatokkal, valamint a speciális SATA-SSD hibridekkel. Egy tipikus külső DS bővítőpolc 24 meghajtót tartalmaz, de 12db-os változatok is elérhetőek, amit utána akár egyesével is lehet bővíteni.

 

Széleskörű flash (SSD) támogatás

A NetApp automatizált adatelérés-gyorsítási technológiái (összefoglaló nevén: Virtual Storage Tiering) közül a FAS2200-as sorozaton is elérhető funkció az ún. Flash Pool. Segítségével a jóval olcsóbb nagykapacitású SATA lemezeken tárolt „forró” adatok elérését a nagyságrenddel gyorsabb SSD meghajtókon keresztül gyorsítja, mindezt automatizáltan, transzparensen. Azaz az adatok elsődleges tárolási helye nem változik, csak az elérést optimalizálja az tároló. Ez a megközelítés elkerüli sok száz gigabájt adat felesleges mozgatását, mivel a NetApp intelligens cache algoritmusa csak kisméretű blokkokat másol, ellentétben a hagyományos AST megvalósításokkal.

A NetApp tárolók ezen felül az SSD meghajtókat tárolási célterületként is támogatják, jellemzően a kiemelkedő random I/O igényű, jól behatárolt adatkészletet használó, alacsony válaszidőre optimalizálandó alkalmazásokhoz illeszkedve.

 

Fürtözött Data ONTAP üzemmód támogatás: scale-out horizontális skálázhatóság felhő rendszerekhez

A FAS2200 eszközök képesek további FAS/V fejegységgel együtt megnövelt kapacitású, elosztott, scale-out cluster rendszer részeként működni. Így ha egy eszköz önálló kapacitása, teljesítménye vagy rendelkezésre állása kevésnek bizonyulna a terhelés növekedése folytán, több NetApp eszköz összekapcsolásával is lehetséges a megnövekedett elvárásokat teljesíteni. Míg a FAS2200 sorozatnál ez NFS és CIFS protokollokra van korlátozva, a FAS/V 3200 és a 6200 sorozat tagjait blokk (FC/FCoE/iSCSI) eléréshez is fürtözhetőek!

 

Data ONTAP Edge – távoli telephelyek VSA virtuális tárolórendszere VMware vSphere környezetbe

A kisméretű (50 felhasználó alatti) fióktelephelyeken nem biztos, hogy megfelelőek választást jelent egy dedikált fizikai tároló az anyagi, emberi erőforrás, vagy épp logisztikai, infrastrukturális okokból kifolyólag.

A távoli telephelyen kihelyezett meglévő szerverek belső diszkkapacitását egy VMware vSpherehypervisor virtualizációs réteg segítségével a NetApp rugalmas hálózatos adattárolási platformmá alakítja. Az egységes Data ONTAP 8.x rendszer legújabb „Edge” két változatban elérhető kiadása választ ad a fenti kihívásokra. Az alap Data ONTAP Edge-hez képest a Data ONTAP Edge-Tváltozat kibővített funkcionalitással rendelkezik.

A Data ONTAP Edge szinte minden olyan fejlett NetApp tárolási-, adatbiztonsági és menedzsment-technológiát támogat virtuális tárolórendszerén, mintha egy valódi fizikai NetApp FAS2200 sorozatú eszközt helyeztünk volna el a telephelyen. Ezáltal a központi telephelyre egységesen replikálhatóak át a helyi adatok központosított mentési és feldolgozási célzattal dedikált fizikai tárolót és virtuális tárolóegységet (VSA) használó egységekből. A Data ONTAP Edge fizikai tárolókapacitását és redundanciáját a NetApp által minősített kompatibilitású, VMware vSphere-t futtató szerver belső RAID és HDD paraméterei határozzák meg, maximum 10TB-os adatmennyiségkorlátozással. Az ONTAP Edge egyszerre képes alkalmazások (virtuális gépek) blokk szintű tárolását iSCSIprotokollon kiszolgálni, valamint fájlkiszolgálóként CIFS(SMB) vagy NFSfelületen keresztül kliens gépek is közvetlenül érhetik el.


 

Megoldások

Konszolidáció, virtualizáció

A NetApp technológiájából fakadó számos előnyt a konszolidált, virtualizált környezetekben használhatja ki leginkább – legyen szó a deduplikációról vagy a natív multiprotokoll képességekről.

Amennyiben még kizárólag szerverei belső kapacitását használja tárolásra:

 1. a szétszórt, elaprózott kapacitás számos pazarló tényezőjétől szabadulhat meg,
 2. a NetApp felügyeleti eszközeivel egyszerűen oszthat ki új tárterületeket,
 3. magasabb rendelkezésre állást és magasabb teljesítményt érhet el.

Amennyiben már rendelkezik központi tárolóval:

 1. a NetApp tárolóra váltva hatékonyabban és egyszerűbben növelheti IT szolgáltatásai rendelkezésre állását, alacsonyabb költségszint mellett, mint hagyományos statikus felépítésű tárolójával,
 2. ha meglévő FC SAN kapacitását szeretné újrahasznosítani, a NetApp V3200 termékcsaláddal virtualizálhatja és intelligens funkcionalitással láthatja el elavult tárolóját.

Ha még nem virtualizálta szervereit:

 1. érdemes első lépésként központi tárolóját erre alkalmas típusra cserélnie, mivel a várható terhelésnövekedés meglévő tárolóját túlterhelheti,
 2. az adatmentési és helyreállítási időablakok megnövekedhetnek, míg a NetApp integrált adatvédelmével ezeket radikálisan lerövidítheti.

Ha már virtualizálta szervereit:

 1. érdemes olyan tárolási technológiára váltania, amely belső architektúrájában a szerver-virtualizációhoz hasonlóan (ill. ahhoz illeszkedve) absztrakciós réteggel választja el a hardvertől a logikai egységeket,
 2. a NetApp felügyeleti eszközei mélyen integrálódnak a piacvezető virtualizációs platformok központi felügyeleti konzoljaiba, így egy helyről kezelheti a két infrastruktúra réteget.

 

Mentés és helyreállítás (D2D2T)

A NetApp, versenytársaitól radikálisan eltérően, az adatvédelmet nem egy utólagosan a tárolóhoz illesztendő, „hozzávarrt” teherként kezeli, hanem az adattárolási infrastruktúra egyik alapképességeként biztosítja.
Az adatmentést NetApp tárolókra építve megoldhatja:

-tisztán lemezes kapacitás alapon (szalag nélkül), vagy lemezes és szalagos tárolás kombinált használatával,

-egy tárolón belül vagy több tárolót összekapcsolva,

-a NetApp saját termékeiből építkezve, vagy más adatmentési szoftvergyártó termékével integrálva
(pl. Symantec, IBM Tivoli, Commvault, stb).

A vállalati alkalmazások széles köréhez elérhető olyan szoftvermodul, amely a tárolási és az alkalmazási réteg között közvetlen integrációs kapcsolatot létesít, így teljes konzisztenciával akár negyedóránkénti állapotokat is rögzíthet teljesítményveszteség nélkül. Ennek számos előnye közül az üzemeltetési kockázat csökkentése talán a legfontosabb, hiszen ha egy hétvégére időzített komplett ERP rendszerfrissítés problémába ütközik, bármikor percek alatt reprodukálható a garantáltan működő korábbi állapot.

 

Vállalati alkalmazások éles, teszt és fejlesztési környezete

Számos nagyvállalat és szoftverfejlesztő cég fejleszti és futtatja NetApp platformon éles vállalati alkalmazásait. Sokszor előfordul, hogy az alkalmazásfuttatási környezet tervezésnél a tárolórendszert figyelmen kívül hagyják, esetleg csak nyers teljesítmény elvárásokat fogalmaznak meg irányában. Ezzel szemben a tárolási és alkalmazási réteg összekapcsolása számos műszaki és üzleti (anyagi) előnnyel jár:

·a kapacitás kiosztás önkiszolgáló módon is megoldható (fejlesztők, alkalmazás gazdák),

·99,999%-ot meghaladó rendelkezésre állás (tervezett és váratlan leállások minimalizálása),

·a teszt-fejlesztési rendszer natív DR (katasztrófa helyreállítási) rendszerként is felhasználható,

·az ismétlődő adatokat éles környezetben is deduplikálhatja – immáron 5 éve elérhető,

·a nagy tárkapacitás (SATA) alacsony késleltetéssel (SSD) kombinálható,

·az egyes területek (részlegek, alkalmazások) prioritása, teljesítménye finomhangolható (QoS),

·egyedileg integrálható bármilyen meglévő IT környezetbe, de előre méretezett komplett infrastruktúra csomagokban is beszerezhető (Cisco-NetApp FlexPod, ExpressPod).

A Snapshot technológiára épülő helytakarékos, szinte azonnali klónozás képességének, és alkalmazás/adatbázis integrációnak (Microsoft SQL Server, Oracle, SAP) köszönhetően:

·töredék tárhely igény: csak a különbözetek foglalnak valós kapacitást,

·rövidebb, biztonságosabb verziófrissítés (karbantartási idők csökkennek),

·rövidebb fejlesztési ciklusok, több teszteléssel (stabilabb alkalmazások születhetnek).

 

Katasztrófa helyreállítás (DR)

Komplett katasztrófa helyreállításra rövid időn belül alkalmas rendszer kialakítása hagyományos IT infrastruktúra esetén (dedikált szerverek, FC storage) a költségvetést radikálisan érintheti. Virtualizált környezetben komoly kihívást jelenthet a telephelyek közötti sávszélesség terhelhetősége. Amennyiben NetApp tárolókra bízza vállalati adatait, néhány órás helyreállási idő (RTO) és a helyreállítható állapot (RPO) elvárásoknak megfelelő rendszert építhet ki anélkül hogy felesleges eszközökre kéne költeni.

Másodlagos (tartalék) környezetnek egyaránt használható távoli telephelye, vagy szolgáltatóhoz adatközpontba kihelyezett saját vagy bérelt kapacitás, vagy akár mindkettő egyszerre.

·megspórolható beruházások, költségek: nincs szükség FC-IP konverterre, sávszélesség bővítésre

·a DR rendszer az éles replikáció megszakítása nélkül tesztelhető, auditálható

·különbözeti és tömörített, szabályozható replikációs adatforgalom

·aszinkron, szinkron és fél-szinkron replikációs technológia is választható amely később is módosítható

-meglévő, más gyártótól származó FC tárolóját újrahasznosíthatja, NetApp képességekkel bővítheti

 

ExpressPod: középvállalati privátfelhő infrastruktúra Cisco/NetApp/VMware alapokon

A Cisco és NetApp együttműködéséből született megoldás lényege, hogy a virtualizált, konszolidált infrastruktúra tervezését, beszerzését, felépítését radikálisan leegyszerűsítse a tipikusan 500-nál kevesebb felhasználóval rendelkező szervezetek részére. Az ennél nagyobb IT környezetekhez a nagyvállalati FlexPod architektúrát javasoljuk.

Az ExpressPod segítségével jóval kisebb kockázattal vezetheti be középvállalati szervezetében a rugalmas adattárolási, hálózati és számítási erőforrás kiosztásra, azaz tipikusan nagyvállalati képességekre épülő dinamikus adatközponti technológiákat. Ráadásul a skálázhatóság vertikális és horizontális irányban is egyszerűen megoldható, teljes beruházásvédelem mellett!

Az ExpressPod megoldáscsomag első körben a VMware vSphere 5 platformjával integráltan kapható, illetve komolyabb cloud automatizációs igényekhez – erőforrás életciklus kezelés, workflow – opcionálisan Cloupia felhő felügyeleti szoftvert is választhat.

 

ExpressPod induló konfigurációk

Cisco Nexus
3048 switch

Cisco UCS C220 M3 rack szerverek

NetApp
tárolórendszer

nyers kapacitás (alapkiépítés)

Alap

2db

2db

FAS2220-HA

12 x 600GB SAS

Közepes

2db

4db

FAS2240-HA

24 x 600GB SAS

 

·minden infrastruktúra rétegben a legjobb komponens, a házi integráció kockázata nélkül

·integrált, egységes technikai támogatás a három gyártótól

·széleskörű alkalmazás és OS kompatibilitás

·egyszerű bővíthetőség: CPU/RAM és tárolókapacitás, hálózati sávszélesség, SSD/Flash gyorsítás

·opcionális privát és hibrid felhő felügyelet (integrált tároló és számítási réteg) a Cisco Cloupia-val

·teljes NetApp funkcionalitás integrált adatvédelemmel

·kiterjedt gyártói együttműködésre a Cisco és NetApp között (fejlesztés, támogatás, értékesítés)

·számos minősített viszonteladó biztosítja a szakértői hátteret

 

Bővebb magyar nyelvű információ az ExpressPod-ról:https://expresspod.hu

Funkcionalitás - szoftver licenszelés

A FAS2200 sorozathoz alapkiszerelésben, felár nélkül jár az összes kompatibilis elérési protokoll:
SAN-hoz az FCP (FibreChannel - csak FAS2240-nél), az iSCSI, illetve NAS funkciókhoz az NFS és CIFS/SMB.

 

Az alap szoftver csomagban (Data ONTAP Essentials) megtalálhatóak az alábbi funkciók is:

·deduplikáció, Thin Provisioning - FlexVol, RAID-DP®, Snapshot™

·HTTP protokoll: közvetlen kiszolgálási lehetőség a NAS funkcionalitáson felül

·Open Systems SnapVault (OSSV): ingyenes, blokk inkrementális adatmentési képesség
Windows/Linux szerverekről, amennyiben a SnapVault funkciót megvásárolják a NetApp tárolóra

·FlexShare®: Quality of Service priorizálás az egyes tárterületek és szerverek elérései között

·DSM MPIO FC multipath – bizonyos host OS-ekhez szükséges lehet telepítés FC környezetben

·SnapCreator Framework: egyedi alkalmazás integrációs modulok

 

Felügyeleti eszközök – ingyenesen elérhetőek

 • System Manager: webes felület, Windows vagy Linux környezetbe, egy-két tároló felügyeletéhez
 • Virtual Storage Console: VMware vCenter plugin vSphere környezetek integrált vezérléséhez
 • NetApp OnCommand Plug-in for Microsoft: Windows, Hyper-V és System Center környezetekhez
 • OnCommand Unified Manager Core: elosztott kliens-szerver architektúrájú moduláris felügyeleti eszköz, leginkább több NetApp tárolóval rendelkező környezetbe ajánlott, adatmentési és felhőszolgáltatások (katalógus, SLA) kezelésére is képes, részletes jelentéskészítő funkcióval bővítve.
 • NetApp SDK és API, Powershell támogatás programozható automatizáláshoz, integrációhoz

 

Feláras funkcionalitás

A további szoftverek felárral rendelhetők, kontrollerszám alapon licenszelve,
a jelenlegi és jövőbeni tárolókapacitástól függetlenül:

-SnapRestore: Snapshot visszatöltése másolás és manuális adatmozgatás nélkül

-SnapMirror: aszinkron és szinkron türközés LAN/WAN IP alapon

-FlexClone: klónozás, azaz írható Snapshot, például teszt-fejlesztési/DR rendszerhez

-SnapVault: adatmentés, másik NetApp tárolóval vagy ingyenes OSSV-t futtató szerverekkel párban

-SnapManager Suite: host OS és alkalmazás integrált konzisztens Snapshot kezelés

-Complete Bundle: a felsorolt bővítő szoftver funkcionalitás

-SnapProtect: opcionális D2D2T adatmentési szoftver megoldás központi katalógussal és szalagkezeléssel, a SnapVault és SnapMirror alapú mentésekhez, igen mély virtualizációs integrációval.

 

A szoftver funkciókról bővebb információ a FAS2200-as magyar nyelvű licenszelési tájékoztatóban érhető el.

Összehasonlítás

A megfelelő típus, kapacitás, szoftver kiépítés kiválasztásához kérje szakértőink segítségét!

A NetApp középvállalati tárolórendszereit egymástól mindössze néhány hardver paraméter választja csak el, hiszen képességeik, moduláris szoftver funkcionalitásuk azonos.

Az alábbi konfigurációk duál (2) vezérlős kiépítések. A port számok egyvezérlős konfigurációnál felezendőek.
 

 

FAS2220HA

FAS2240HA-2

FAS2240HA-4

FAS3220 / V3220
alaptípusok

fizikai méret

2U

2U

4U

3U + diszkpolc 2/4U

belső meghajtók

max 12db
SAS/SATA/SSD

max 24db SAS/SSD

max 24db SATA/SSD

nincs, külső
kapacitást igényel

külső meghajtók

SAS/SATA/SSD
DS424x/DS2246

SAS/SATA/SSD DS424x/DS2246 + FC-vel régebbi DS14

maximális nyers kapacitás bővítőpolccal

180TB

374TB

430TB

1.920TB

maximális meghajtószám

60db

144db

144db

480db

1Gb/sec Ethernet

8db

8db

8db

4db
+ opció: 16db

10Gb/sec Eth.

opció, 4db

opció, 4db

opció, 4db

opció, 8db

FibreChannel

nincs

opció,
4db 8Gb/sec

opció,
4db 8Gb/sec

4db 4Gb/sec
+ opció:
16db 8Gb/sec vagy
16db 4Gb/sec

SAS port
(polc bekötéshez)

4db 6Gb/sec

4db 6Gb/sec

4db 6Gb/sec

4db 6Gb/sec
+ opció: 16db 6Gb/sec

Unified Target Adapter (FCoE)

nincs

nincs

nincs

maximum 4db
2 portos kártya

kontroller RAM

12GB

12GB

12GB

24GB

maximális Flash Pool kapacitás

400GB

400GB

400GB

1,2TB

maximális
volume méret egyben

53TB

53TB

53TB

60TB

protokoll licenszek
alap árban

iSCSI/NFS/CIFS

FCP/iSCSI/NFS/CIFS

egy szabadon
választott,
a többi felárral

V-series: más tároló kapacitásának virtualizációja

nem érhető el

alaptípusként V-sorozatú
konfigurációt kell választani

fürtözött
Data ONTAP 8.x támogatása

CIFS/NFS (NAS) és iSCSI blokk frontend csatlakozáshoz

8-node SAN (FC is!)
24-node NAS

MetroCluster támogatása

nem érhető el

megfelelő lemezpolc mennyiséggel és külön házba szerelt vezérlőkkel

 

 

 

 

Proservices Kft.

www.proservices.hu