ACER a tabletek piacán szeretne aratni

2012. 08. 07.

Bivaly erős tablet meglepően jó áron

 

Az Acer Iconia Tab A sorozatú tabletek személyében az izmosabb kategóriából kaptunk táblagépeket. Az Acer-t eddig nem az ilyen számítógépeiről ismertük, a bemutatkozásuk ezen a piacon viszont nagyon impulzív. A lapos PC-be sűrített hardver alkotórészek a legerősebbek közé emelik a tabletjeiket, míg az áruk a földön marad.

 

 

Az Olimpia hivatalos támogatójának a játékokra kiadott tabletjei méltóak az eseményhez, kimondottan az élmezőnybe tartoznak a teljesítményük alapján. A széles képernyő tíz collos, HD minőségű, akár a sportesemények nagy felbontású videóit is nézhetjük rajta kiváló minőségben. A felbontása versenyzik egy kisebb asztali monitoréval, 1280 x 800 pixel.
 
 
 

A mozizáshoz kell valami hangforrás, az Acer nem aprózta el ezt sem. Két, Dolby hangminőséget keltő hangszóró került beépítésre, amelyek a játékokban szintén nagyszerű élményt tudnak szerezni nekünk.
 
Apropó játékok. Nos a HD felbontású grafika már önmagában meggyőző de nem mindegy az sem, hogy mi generálja a képet és futtatja a játékainkat. Az NVIDIA Tegra 250 kétmagos mobil processzor falja a kódot és egy GeForce GPU segítségével készíti el a képet nekünk. A kijelző érintőfelülete egyszerre több ponton érzékeli a kezünket, ami ebben a kategóriában már természetesnek számít.
 
A bőséges, 1GB memóriával együtt ez egy olyan összeállítás, ami a több szálon való alkalmazás futtatást teszi lehetővé és például akadás mentes játékot és HD mozizást nyújt. Ugyan más hasonló kiépítésű tabletek már bőségesen találhatóak a piacon, de az Iconia TAB ereje az árával párosítva kellemetlen ellenfele a konkurens márkáknak.
 
 
 
 
Ha belemerültünk a nagy felbontású élvezetekbe, akkor a belső tárhely, akármekkora is, előbb-utóbb elfogy. Pedig az Acer nem volt szűkmarkú 32 GB vagy 64 GB fedélzeti tárolókapacitással vehetjük meg az Iconia-t. A bővítésre microSD kártyával van lehetőségünk, ami manapság még magától értetődik, de a Google nyomdokain megjelenő új tabletek esetében már nem (mindig) lesz így a közeljövőben.
 
 
Az Acer Tablet elő- és hátlapján is találunk egy szemet. Az előlapi webkamera 2 Mpixeles, a netes videóüzenetekhez méretezték, míg a hátsó oldalra egy 5 MP-s kamerát tettek, amivel már komolyabb fényképeket vagy videókat készíthetünk.
 
 
A készülék oldalán egy univerzális microUSB csatlakozó van. Egyedi Acer megoldás, hogy a hálózati töltő is ezen keresztül frissíti fel a kimerült akkumulátort, a külső eszközökhöz, mint például a PC-hez vagy okostelefonhoz szintén ezen a köldökön kapcsolódhatunk, de ugyancsak ez a kapu szolgálhat egy külső billentyűzet csatlakoztatására. Sajnos ez az egyetlen csatlakozó miatt a fentieket jól kell összehangolnunk, mikor, mire van szükségünk.
 
 
Egy szám és egy betű, ami a modern tableteknél az exkluzív klubtagságot jelenti: 3G. A mobilnet használatához elég a SIM kártyát behelyezni a microSD melletti foglalatba és máris használatba vehető az internet. Sokkal-sokkal praktikusabb ez, mint a gépből kiálló USB stickkel bajlódni, ami az egyetlen USB kaput is kisajátítja egyben. A használhatóságot és a felhasználói élményt nagy mértékben megnövelő 3G képesség sok alacsonyabb árú modell esetén egyáltalán nem elérhető.
 
 
A végére egyetlen negatívumot hagytam: a Jelly Bean megjelenésének hajnalán az Acer Iconia TAB A 501 a korábbi Android főverzióval, a 3.2-es Honeycomb-bal kel életre egyelőre még angol nyelven. Az IT szakmában jártasak megbarátkozhatnak ezzel, sőt, talán az angol egyáltalán nem hátrány, de az átlagfelhasználóknak kis űr maradhat a szívükben emiatt. Létezik 4-es Androiddal felszerelt más Iconia TAB modell már, így reméljük, hogy lesz ehhez elérhető frissítés hamarosan.